Besplatne radionice joge za oboljele od reumatoidnog artritisa u KB Dubrava

Autoradmin

Besplatne radionice joge za oboljele od reumatoidnog artritisa u KB Dubrava

Joga predstavlja cjelovit sustav za razvijanje tijela, uma i svijesti. Potječe iz Indije gdje se prakticira već tisućljećima, no joga nije vezana ni uz kakav nazor o svijetu, životu ili kulturu. Štoviše, ona je jedan sveobuhvatan znanstveni sustav koji vuče korijene iz drevne tradicije.

Za razliku od tradicionalnog vježbanja, joga se temelji na holističkom pristupu vježbanju koji, osim fizičke, potiče i psihosocijalnu dobrobit zbog djelovanja na smanjenje anksioznosti i stresa te poticanja osjećaja opuštenosti. Vježbanje joge uključuje fizičke vježbe (asane) koje razviju snagu i fleksibilnost, ali također i vježbe disanja (pranajama), vježbe opuštanja  i vježbe meditacije  kroz pokret ili u sjedećem položaju.

Disanje ima vrlo bitnu ulogu u svim vježbama i tehnikama  joge. Specifičnim tjelesnim vježbama, kao i tehnikama opuštanja i disanja, možemo osvijestiti proces disanja te ga potom produbiti  na potpuno prirodan način. Vježbama dubokog i smirenog disanja uravnotežuje se vegetativni živčani sustav, produbljuje opuštenost i poboljšava cjelokupno tjelesno zdravlje.

Na ovogodišnjem Reumatlonu imat ćete  priliku isprobati vježbati jogu na  radionici koju će voditi dr. Silva Pukšić, spec.internist-reumatolog, instruktorica Joge u svakodnevnom životu

Dubinsko djelovanje vježbi joge ne samo da pridonosi poboljšanju zdravstvenog stanja već se, zahvaljujući vježbama opuštanja, uspijevamo i mentalno opustiti. Na taj način učimo mirnije reagirati na stres i na psihička opterećenja što nam pomaže da lakše i bolje savladavamo svakodnevne poslovne i obiteljske obaveze.

Joga u svakodnevnom životu ublažava simptome oboljelih od reumatoidnog artritisa

Vježbe joge nisu samo korisna terapija protiv reumatskih tegoba. One također djeluju preventivno na razvoj smanjene pokretljivosti kralješnice i zglobova. Tjelesnim se vježbama istežu skraćeni i jačaju oslabjeli mišići, tako da zglobovi odgovarajućom stabilizacijom ponovo dobivaju nužnu zaštitu. Zglobovi se pokreću u najvećem mogućem rasponu koji ne izaziva bolove, pa se tako poboljšava njihova pokretljivost i prokrvljenost. Uz pomoć vježbi joge, tijelo postupno i na prirodan način ponovno usvaja zdrav način kretanja.

Što kažu znanstvena istraživanja?

U istraživanju Evansa i suradnika objavljenog u časopisu Clinical Journal of Pain 2013. godine  6-tjedni program vježbanja  joge kod mladih žena oboljelih od reumatoidnog artritisa značajno je  poboljšao kvalitetu njihovog života, opće zdravlje, raspoloženje i također je utjecao na smanjenje umora.

Moonaz  i suradnici su u časopisu Journal of Rheumatology 2015. godine objavili istraživanje o utjecaju 8-tjednog programa vježbanja joge kod odraslih bolesnika sa reumatoidnim artritisom i osteoartritisom. Vježbanje je utjecalo na poboljšanje kvalitete života, povećanje vitalnosti i percepcije općeg zdravlja, a utjecalo je i na poboljašnje mentalnog zdravlja te na smanjenje boli.

Ward i suradnici 2013. godine u časopisu Musculoskeletal Care objavili su  sustavni pregled i meta-analizu 17 studija  koje su istraživale učinke joge u mišićnokoštanim bolestima te  pokazali da joga značajno smanjuje bol kod osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i kronične križobolje, a  poboljšava i psihosocijalne te funkcionalne ishode. Niti u jednoj analiziranoj studiji nije utvrđeno pogoršanje bolesti povezano s vježbanjem joge, odnosno pojačanje zglobnih simptoma u mišićno-koštanim bolestima. Autori su zaključili da je joga sigurna te prilagođena potrebama bolesnika s artritisom.

Točni biološki mehanizmi koji posreduju pozitivne učinke joge te drugih duhovno-tjelesnih metoda (engl.mind-body) nisu još dovoljno poznati, no smatra se da se oni ostvaruju jednim dijelom kroz modulaciju imunološkog odgovora. Na taj način se smanjuje izražaj gena odgovornih za upalu te posljedično i razina proupalnih molekula te citokina u krvi, tako da možemo reći da joga ima i određeni protuupalni učinak.

Na ovogodišnjem Reumatlonu imat ćete  priliku isprobati vježbati jogu na  radionici koju će voditi dr. Silva Pukšić, spec.internist-reumatolog, instruktorica Joge u svakodnevnom životu.

Vježbanje joge značajno može pomoći u liječenju, kao i prevenciji reumatskih bolesti

Joga u svakodnevnom životu https://www.yoga-in-daily-life.hr/  jest cjelovito usmjeren sustav joge od osam stupnjeva koji se podučava diljem svijeta, a u Hrvatskoj već više od 30 godina. Primjeren je svakoj starosnoj dobi, ne zahtijeva „ akrobatske“ sposobnosti, mogu vježbati i nerazgibane osobe, a također je prilagođen  i osobama s mišično-koštanim bolestima koje mogu vježbati jogu i kroz posebno osmišljen  program Joga za kralješnicu.

U Kliničkoj bolnici Dubrava u tijeku su također besplatne radionice joge  za oboljele od reumatoidnog artritisa u trajanju od 12 tjedana koje vodi dr. Pukšić, a  zainteresirani se mogu javiti na broj telefona: 098-795-971 zbog podrobnijih informacija o projektu.

Views – 2466

O autoru

admin administrator

Trebate se prijaviti kako bi mogli napisati komentar.