Magnezij – mikronutrijent s makro učinkom

Autoradmin

Magnezij – mikronutrijent s makro učinkom

Nijedna stanica tijela ne može preživjeti bez magnezija i sve žive stanice na zemlji trebaju magnezij. Uključen je u stotine procesa u tijelu; svi trebamo magnezij za rast, ravnotežu kalcija u tijelu, pretvorbu hrane koju jedemo u životnu energiju, za životne procese koji se kontinuirano odvijaju u tijelu poput prijenosa živčanih impulsa, kontrakciju i opuštanje mišića, proizvodnju proteina.

Magnezij ove uloge ostvaruje uglavnom kroz aktivaciju različitih enzima, a kao elektrolit ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu.

Zašto ga trebamo?

Mnogima od nas nedostaje magnezij zato što nam je prehrana siromašna magnezijem. Svega 50% ljudi unosi dovoljnu količinu magnezija.

Mogući uzroci nedostatka magnezija su neodgovarajuća prehrana, stres, pretilost, dijabetes, starija životna dob, sportski napori, znojenje i proljev. Nedostatak magnezija može se naslutiti po simptomima kao što su grčevi u mišićima, bezvoljnost, slabost mišića, nepravilan rad srca i smanjivanje koštane mase.

Za optimalnu apsorpciju najbolje ga je uzimati nakon obroka u dozi od 200-500 mg, ovisno o potrebama. Ukoliko primijetite mekanu stolicu, smanjite dnevni unos.

Kemijski oblici magnezija

Svi oblici magnezija mogu se koristiti kod njegovog nedostatka. Najčešći oblici u dodacima prehrani su:

 • Magnezijev oksid – slaba topljivost u vodi, ali bolja topljivost u želučanoj kiselini. Za bolju apsorpciju uzimati nakon obroka. Ima visok sadržaj magnezija, no slabije se apsorbira. Može izazvati mekšu stolicu.
 • Magnezijev citrat – vrlo dobra topljivost u vodi i kiselini te dobra apsorpcija. Može se uzimati neovisno o obroku.
 • Magnezijev hidroksid – gotovo netopiv u vodi, ali dobro se otapa u želučanoj kiselini. Može se dobiti iz prirodnih izvora poput morske vode i takav oblik ima do 6 puta bolju apsorpciju od magnezijevog oksida.
 • Magnezijev karbonat – gotovo netopiv u vodi.
 • Magnezijev klorid – visoka topivost u vodi.

Spomenimo i dozirne oblike, a to su tablete, šumeće tablete, kapsule, granule za direktno otapanje u ustima, tablete za žvakanje i tekućina.

Što treba znati o apsorpciji magnezija?

Apsorpciju magnezija poboljšat će:

 • nedostatak magnezija – tijelo povećava apsorpciju magnezija u slučaju njegovog manjka
 • vitamin B6
 • vlakno inulin

S druge strane, apsorpciju otežavaju:

 • gazirana pića zbog sadržaja fosforne kiseline
 • cjelovite žitarice zbog sadržaja fitične kiseline i do 60% i zeleno povrće zbog sadržaja oksalata
 • drugi minerali poput kalcija i željeza natječu se s magnezijem za ista mjesta apsorpcije
 • lijekovi poput tetraciklinskih antibiotika i kortikosteroida vežu magnezij u netopljive spojeve

Sa zadovoljstvom objavljujemo da će u utrkama na 5 i 10 km najbrži trkači biti nagrađeni proizvodom Natural Wealth Magnezij SPORT DIREKT koji sadrži idealnu kombinaciju sastojaka koji pružaju energiju, štite imunitet i funkciju mišića kod sportskih napora.

Sastavom i načinom primjene prilagođen je osobama s aktivnim stilom života. Natural Wealth® Magnezij Sport Direkt dostupan je u pakiranju od 20 vrećica s granulama okusa limete za direktno otapanje u ustima što omogućuje bržu apsorpciju. Svaka vrećica sadrži preporučenu dnevnu dozu magnezija (375 mg), vitamine B6 i C te L-karnitin. Vitamini B6 i C doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije, magnezij normalnoj funkciji mišića, a vitamin C (u dozi od 200 mg) održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti. L-karnitin ima ulogu u stvaranju energije iz masti, a u tijelu se u najvećoj količini nalazi u mišićima.

Views – 362

O autoru

admin administrator

Trebate se prijaviti kako bi mogli napisati komentar.