Predstavljen prvi Reumatlon – utrka protiv reumatskih bolesti

Autoradmin

Predstavljen prvi Reumatlon – utrka protiv reumatskih bolesti

U Press centru šibenskog ogranka HND-a u četvrtak je predstavljen prvi Reumatlon, utrka u organizaciji Hrvatskog reumatološkog društva koja će se održati ove subote, 25. listopada, u kompleksu hotela Solaris, s početkom u 13 sati. Sudionici utrke bit će osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnici, medicinske sestre i tehničari te fizioterapeuti. O Reumatlonu i njegovim ciljevima govorili su prof. dr. sc. Đurđica Babić-Naglić, predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva te dr. sc. Miroslav Mayer, predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona.

pressica

Reumatlon je prije svega akcija s ciljem podizanja svijesti u javnosti o reumatskim bolestima kao jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a s posebnim naglaskom na važnost tjelesne aktivnosti. Naše je tijelo stvoreno za kretanje, a ne za sjedalački način života, ističu organizatori utrke. Oduzmemo li mu tu osnovnu funkciju, ono postaje slabo i sklono bolestima. S druge strane, fizička aktivnost u velikoj mjeri može ublažiti simptome reumatskih bolesti te je stoga sastavni dio njihova liječenja.

Osteoartritis (OA), poznatiji pod imenom artroza, odnosno staračka „reuma“ je najčešći oblik reumatske bolesti od koje boluje 10 do 12 posto odraslih u dobi od 23 do 70 godina. Pritom 80% osoba starijih od 65 godina ima OA kuka ili koljena. Indirektni izračun oboljelih za Hrvatsku govori o otprilike 500.000 oboljelih od OA, potom imamo oko 80.000 bolesnika s reumatoidnim artritisom i spondiloartritisom, a treba spomenuti i da svake godine deseci tisuća ljudi bivaju hospitalizirani zbog mišićnokoštanih bolesti, istaknula je Đurđica Babić-Naglić. Pritom je naglasila da je inaktivnost četvrti rizični faktor mortaliteta zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija 2010. godine izdala globalne preporuke za fizičku aktivnost za zdravlje.

– Ideja zajedničke trke pacijenata, medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta i liječnika nosi u sebi simboliku zajedničkog napora u borbi protiv bolesti. Najvažniji cilj utrke je pokrenuti svijest zdravstvenih radnika, pacijenata, ali i opće populacije o fizičkoj aktivnosti i rekreaciji kao uporišnoj točki u održanju fizičkog i duševnog zdravlja te prevenciji brojnih civilizacijskih bolesti, među kojima su vrlo učestale i reumatske bolesti. Želja nam je promovirati značaj redovitog vježbanja i rekreacije u njihovom liječenju. Reumatlon želimo pretvoriti u niz događanja koja će se odvijati tijekom narednih godina uz kongrese Hrvatskog reumatološkog društva, ali i na ulicama gradova – zaključio je dr. Miroslav Mayer.

Reumatlon podržavaju Hrvatska liga protiv reumatizma te Hrvatski nacionalni odbor “Desetljeće kostiju i zglobova”.

Vijest o održavanju Reumatlona objavili su mnogi mediji, među ostalim i:
Šibenski portal
Večernji list
Naturala.hr
Narod.hr
Šibenik In
Tris
Trcanje.hr
Mok.hr

Views – 931

O autoru

admin administrator

Trebate se prijaviti kako bi mogli napisati komentar.