Psorijatični artritis i rekreacija

Autoradmin

Psorijatični artritis i rekreacija

Reumatlon

Psorijatični artritis (PsA) je složena i raznolika upalna reumatska bolest koja se javlja u tipičnim slučajevima uz upalne ljuskave promjene na koži, noktima i vlasištu – psorijazu. Osim zglobova koje više-manje svi poznaju, bolest često zahvaća takozvane sakroilijakalne zglobove zdjelice te male zglobove i sveze kralješnice i prsišta. Upala zahvaća i tetive te mjesta gdje se tetive i zglobne sveze hvataju za kosti. Kao dosta karakteristično obilježje PsA  ponekad se javlja upala čitavog prsta koji je tada u cijelosti jako bolan, crven i otečen.

Dva bolesnika mogu imati posve različitu kliničku sliku, a težina i tok bolesti se dosta razlikuju. Upalni je proces kod PsA u vrlo složenom odnosu sa mikro oštećenjima i naprezanjima zglobnih sveza i tetiva gdje naprezanja sveza i tetiva te zglobova mogu izazvati upalu. Bolovi i ukočenost kralješnice i zglobova su uvijek dio bolesti.

Naravno da će takvo stanje ograničiti pokretljivost pacijenta, a vrlo vjerojatno i mnoge demotivirati od bavljenja sportom ili bilo kakvom drugom pojačanom fizičkom aktivnosti što je zapravo loše te upravo kontraproduktivno. Naravno da se u aktivnim fazama bolesti ograničava kretanje. Lijekovima – nesteroidnim antireumaticima, potom lijekovima koji potiskuju pojačani imunološki odgovor i mijenjaju tok bolesti, a ponekad i biološkim lijekovima, moramo najprije smiriti bolest te je dovesti u remisiju. Do tada preporučujemo da se vježbe, uz ostale metode fizikalnog liječenja, svakako provode u sklopu rehabilitacije pod budnom paskom liječnika fizijatra.

Kada je upala pod kontrolom, a pokretljivost zglobova i kralješnice poboljšana, može se i treba započeti sa samostalnim i redovitim vježbanjem. Preporučena je i rekreativna sportska aktivnost o čemu se pacijent svakako treba posavjetovati sa svojim liječnikom.

Cilj projekta Hrvatskog reumatološkog društva  “Reumatlon” jest upravo podići svijest u javnosti o fizičkoj aktivnosti kao sastavnom dijelu prevencije i terapije upalnih i neupalnih reumatskih bolesti, a koja  u velikoj mjeri ublažava simptome reumatskih bolesti (posebice ukočenost i bolove), uz održavanje i povećanje pokretljivosti. Redovita vježba, pa i svaka naporna dnevna aktivnost kod koje se preznojimo, a srce se uzlupa, značajno  poboljšava zdravstveno stanje te   poboljšava kvalitetu života. Optimizam i bolje raspoloženje te podizanje samosvijesti neće izostati, s njima ni volja i motivacija da se tim putem nastavi, a bolest prihvati i savlada.

Naše je tijelo stvoreno za kretanje, a ne za sjedalački način života. I dok svi vole kupovati razna pomoćna ljekovita sredstva u ljekarnama, rijetki se kod nas dovoljno bave vježbom i rekreacijom koje će kudikamo uspješnije prevenirati brojne civilizacijske bolesti i produžiti nam kvalitetan život.

Views – 598

O autoru

admin administrator