Trčanje kao prirodni stimulans

Autoradmin

Trčanje kao prirodni stimulans

Veronika Jurišić, ultramaratonka i trenerica u školi trčanja

U jednom trenutku trčanje prestaje biti samo sport i postaje način života, a to sve događa se velikim dijelom zahvaljujući hormonu sreće U Hrvatskoj se u proteklih nekoliko godina dogodio pravi trkački bum. Škole trčanja niču kao gljive poslije kiše, a nasipi uz rijeke, parkovi, pa čak i gradske asfaltne površine ispunjeni su trkačima. Ono što me najviše raduje jest činjenica da novi trkači nisu samo mladi, brzi i ambiciozni atletičari. Upravo suprotno. Većinom je riječ o ljudima koji su u svakodnevne živote (između poslovnih obveza i razvoženja djece po različitim aktivnostima, poslovnih i roditeljskih sastanaka, prekovremenih radnih sati i kuhanja ručka za sutra) ubacili zgodnu rekreativnu sportsku aktivnost, koja se malo-pomalo pretvorila u strast.

Pozitivna ovisnost

Strast je ono što trčanje izdvaja iz mora drugih fitness aktivnosti. Naime, trčanje za većinu vrlo brzo prestane biti samo još jedan tečaj s ciljem skidanja kilograma te postane pozitivna ovisnost i način života. Za zaljubljivanje u trčanje postoji posve racionalno objašnjenje. Naime, dugotrajna aerobna aktivnost, u kakve spada rekreativno trčanje, potiče lučenje endorfina – hormona kojeg kolokvijalno nazivamo i hormonom sreće. Riječ je o hormonu čije se pojačano lučenje povezuje s još nekim “sretnim aktivnostima”, primjerice seksualnim užitkom ili konzumiranjem čokolade. Dakle, nije ni čudo da se tako lako navučemo na trčanje.

Članak u cijelosti možete pročitati na https://www.vasezdravlje.com/zdrav-zivot/trcanje-kao-prirodni-stimulans

Ponosni smo što možemo objaviti da su, zahvaljujući našem sponzoru Oktal Pharmi, naši strastveni trkači i pobjednici u utrkama na 5 i 10 km osvojili tri sjajna proizvoda:

Bravo Reumatlonci!

Views – 242

O autoru

admin administrator

Trebate se prijaviti kako bi mogli napisati komentar.